“Sular yükselince, balıklar karıncaları yer... Sular çekilince de karıncalar balıkları yer... Kimse bugünkü üstünlüğüne ve gücüne güvenmesin.. Çünkü kimin kimi yiyeceğine "suyun akışı" karar verir... Afrika atasozu

Cuma, Şubat 05, 2010

Tekel İşçileri Sendikacıların Kurbanı

Tekel İşçilerini desteklemiyorum. Neyin peşindeler anlamakta zorluk çekiyorum. Bizler işsiz kalırken, işçilerimiz boğaz tokluğuna çalışırken ve işlerinden olurken, hiçbiri ses çıkarmadı. "Devlet arpalıktır" düşüncesi bitsin istiyorum.

- Tekel'de varlık satışı yapılırken sigara fabrikalarında çalışan yaklaşık 4 bin işçinin tazminatlarının ödenerek iş akitlerinin feshedileceği önceden biliniyor muydu? Evet.

- İsteyen işçilerin devlette bir tür sözleşmeli çalışma statüsü olan 4c kapsamında istihdam edilmesi söz konusu muydu? Evet.

- Sendika temsilcileri kendi özel şartlarını, iç seçim kaygılarını gerekçe göstererek bu işçilerin bir süre daha kamuda tutulmasını istedi mi? Evet.

- Tekel'i satın alan yabancı grup, en az 1000 işçi ile yola devam etmek istedi mi? Evet.

- Nitelikli işçilere, 20 bin lira işe başlama ödeneği, kira yardımı, ücret zammı ve 3 yıl iş garantisi teklif edildi mi? Evet.

- 3 bin 900 civarında işçi, özel sektörün teklifinden haberdar edildi mi? Orası kuşkulu.

- Sendika yöneticileri, sözleşmelerinin feshedileceği belli olan işçilerin tütün depolarında geçici olarak istihdam edilmesini isteyip, bu sırada 4c şartlarında iyileştirme müzakeresi yaptı mı? Evet.

-Tekel işçilerine, meslek kazandırma eğitimi, yeni iş kurma desteği önerildi mi? Evet. Kabul eden çıktı mı? Hayır!

- Çok yakında 2.500 Tekel işçisi daha 4c kapsamına girecek mi? Evet.

- Yapılacak özelleştirmeler ve farklı kamu işletmelerinin satışı sonrası yaklaşık 170 bin işçi daha kamuda kalmak için başvuracak mı? Evet.

- Bugünkü işsizlik şartlarında 20-80 bin lira arasında tazminat alan, yeni iş kurmasına yardımcı olunan veya kamuda 11 ay süreyle 750-950 TL ücret teklif edilen işçiler var mı? Evet. İşçiler bu öneriyi beğeniyor mu? Hayır!

Bilgiler Sabah Gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu'ndan alınmıştır.

Etiketler:

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Seninle gurur duyuyorum

kalbim seninle

Edith Piaf - La Vie En Rose
by bigproblem11