“Sular yükselince, balıklar karıncaları yer... Sular çekilince de karıncalar balıkları yer... Kimse bugünkü üstünlüğüne ve gücüne güvenmesin.. Çünkü kimin kimi yiyeceğine "suyun akışı" karar verir... Afrika atasozu

Pazar, Mart 19, 2006

PARA ve SU Çevresinde Dönen Oyunlar!


Dünyanın neresine dönüp baksanız, göreceğiniz hep “Etnik çatışmalar”dır. Para babaları tarihi belgelerle, bir devletin dıştan yıkılamayacağını artık çok iyi öğrendiler. Şimdi kaşınacak en iyi nokta, etnisite. Öyle ya, bir ülkede öyle bir kaos oluşmalı ki, toplu bir savaş olmasın, yani ticaret devam edebilsin, ama bir taraftan da rahat da durulmamalı, bölünülmeli ki, bir taraf ne yapıyorsa, diğer taraf bunun tam tersini yapmak için uğraş versin. Düşünsenize bir, bu ne kadar büyük karlılık sağlayan bir yol. Hem insanları birbirine düşürüp, onlara silah satacaksınız, hem de hayatın tamamen durmasını engelleyip, Mac Donaldınızı, Nikeınızı, Adidasınızı, Chevroletnizi satmaya devam edeceksiniz. Dedim ya, tam kaos olursa, bütün bunlar satılmayacaktır, o zaman da birilerinin karları düşecektir. Buna göz yumar mı para dünyası?

Tabii hal böyle olunca da, o memlekette para babalarının seçtikleri/seçtirdikleri iktidarlar, kendilerini seçtirenlere de borçlarını ödemekle mükellef.

İşte dönen oyun : Medeniyetler Çatışması. Aslında medeniyetlerin çatıştığı falan yok. Irak’ta hangi medeniyet çatışıyor? Veya Türkiye’de hortlatılmaya çalışılan etnik kargaşalar medeniyet çatışması ile ne kadar ilintili?

Dünyanın yakın geleceğinin su kaynakları savaşlarını getirecek olduğu çok açıktır. Onun için de ülkemizin sahip olduğu su kaynakları birilerinin iştahını uzun zamandır kabartmaktadır.

Sözün özü, İslam ve Batı arasında büyük kavgalar yaşanıyor ve bunun sebebi P A R A ve S U!

Burada o ülkelerin entelijansiyasına büyük görevler düşmektedir.

“4. Dünya Su Forumu”nun sloganı “Küresel Sorunlara Yerel Eylemler” Meksika’da toplandı ve 22 Martta, “Dünya Su Günü”nde sona erecek.

Kaynaklar adil dağıtılmıyor. Dağıtılmadığı gibi, dünyanın jandarmalığına soyunanlar da, nerede su varsa, o kaynakları ele geçirme derdinde. Dünyaya ancak böyle sahip olabilecekler çünkü.

İşte entelijansiyanın sorumluluğu da burada başlıyor. Bu pencereden bakıp, bir çok siyasi sorununu da bu pencereden bakış açısıyla çözme gayreti beklemektedir entelijansiyayı.

19/03/2006
Birsen Şahin

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Seninle gurur duyuyorum

kalbim seninle

Edith Piaf - La Vie En Rose
by bigproblem11