“Sular yükselince, balıklar karıncaları yer... Sular çekilince de karıncalar balıkları yer... Kimse bugünkü üstünlüğüne ve gücüne güvenmesin.. Çünkü kimin kimi yiyeceğine "suyun akışı" karar verir... Afrika atasozu

Pazar, Şubat 26, 2006

Barcelona'lı Eto'o'nun Tepkisi

(Aanvaller = Forvet, hücum oyuncusu)


Barcelona-Zaragosa maçı vardı bu akşam NTV'de canlı yayında. Maçın yetmişbeş dakikası boyunca, bu maç bir hafta böyle oynansa, iki taraftan hiç biri gol atamaz, düşüncesi yarattı izleyicide. Her iki tarafın da teknik direktörü heyecan içerisindeydi. Rijkaard, tıpkı Cruijf gibi yenilmezler arasına girmek arzusundaydı, Zaragosa teknik direktörü de Rijkaard gibi bir ismi yenmenin peşindeydi.

Maçın son onbeş dakikasında, bir futbolda, bir spor karşılaşmasında olmaması gereken bir şey oldu; Zaragosa taraftarları, top Barcelona'lı oyuncu Eto'o'ya geçer geçmez ırkçı tezahüratlarına başladılar. Eto'o Kamerun'lu, siyahi bir oyuncu. Kendisine yapılan maymun sesinden haklı olarak alındı ve sahayı terk etmeye vardırdı işi. Kim olsa bunu yapar. Eto'nun davranışını kimse "duygusal yaklaşım" gibi uyduruk yorumlarla aşağılamasın. İnsanlar o sahaya kimliklerinden arınarak, bir klübün oyuncuları olarak çıkıyorlar. Eğer onlara renklerini, ırklarını hatırlatırsanız ve bunu bu denli aşağılayıcı bir biçimde yaparsanız, son derece haklıdırlar tepkilerini vermekte.

Arkadaşları Eto'o'yu ikna ettiler ve Eto'o oyunda kaldı. Çıkmış olsaydı eğer, sanırım tarihe geçerdi. İlk kez yeşil sahalarda, böyle bir davranış karşısında, bu biçimde karşı protesto yapılmış olurdu.

Tanrının adaleti gecikmedi. Son derece heyecansız biçimde sürmekte olan maçın son on dakikası Barcelona'nın attığı gollerle şenlendi. Zaragosa'lılar yanlış hesap yaptı. Yanlış hesap da Bağdat'tan döndü. Yaptıklarıyla kendi oyuncularının motivasyonunu bozdular. Motivasyonu bozulan oyuncuları penaltıya sebep oldu.

Eto'o'ya yapılan bu davranışı ben de bu köşeden protesto ediyor ve Barcelona'nın son on dakikalık maçını da alkışlıyorum.

Elbet İspanya ligi bu ayıbı kendi içerisinde değerlendirecektir. Fakat, FİFA başkanı nerede? Bu olaya tepkisini verecek mi? Hep birlikte gözleyeceğiz önümüzdeki günlerde. Eğer ses soluk çıkmazsa, gerek Türkiye'ye, gerekse Afrika'lı oyunculara FİFA'nın gösterdiği duyarsızlığı da bizler protesto etmeliyiz. Bu oyunlara dur denmeli.

Dünyada yaşanan da bir oyun değil mi? 2000 Yılı bütçesi 1,6 katrilyon Amerikan Doları açık veren ABD, çözümü Irak'ın petrollerinin kontrolünü ele geçirmekte buldu, attığı iftiralarla. İftiralar açığa çıkınca ve kendi başı da sıkışınca; çünkü ABD'de de annelerin yüreği sızlıyor, gidip de dönemeyen evlatlarından dolayı, Irak'ta kutuplaşma yaratarak Irak'ı kaosa sürükleme derdinde. Orada kaos sürdükçe, kendi elleriyle getirip, kondurdukları maşalar, çok rahat onların lehine "iş"ler yapabileceklerdir.

Irak'ı böyle karıştırdılar da, rahat mı duruyorlar? Bütün Orta-Doğu'yu kan gölüne çevirme hevesindeler. Şimdi de İran'ın üzerinde baskı kurma uğraşındalar.

Umarım Tanrımın adaleti fazla gecikmez!

25/02/2006
Birsen Şahin

2 Comments:

Anonymous Adsız said...

That's a great story. Waiting for more. »

Şubat 05, 2007 10:06 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Enjoyed a lot! »

Mart 06, 2007 11:40 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home

Seninle gurur duyuyorum

kalbim seninle

Edith Piaf - La Vie En Rose
by bigproblem11