“Sular yükselince, balıklar karıncaları yer... Sular çekilince de karıncalar balıkları yer... Kimse bugünkü üstünlüğüne ve gücüne güvenmesin.. Çünkü kimin kimi yiyeceğine "suyun akışı" karar verir... Afrika atasozu

Cumartesi, Şubat 18, 2006

Sağlık Kangreni Neden Çözülemiyor?





Yıllardır SSK hastanelerinde süründürülen hastalar, SSK hastanelerinin Devlet Hastanesi olması ile eski Devlet Hastanelerine hücum etti, haklı olarak. Çünkü yıllarca oradaki yoğunluktan ötürü iyi bakılamadığına inandı. Bir doktor günde 70-80 hastaya bakarsa, olacağı buydu tabii. Doktorlar ayrı isyanda, hastalar ayrı. Hangi birine acıyacağını bilemiyor insan.

Oysa emekli olduğumdan beri, mevcut hükümete kaçıncı elektronik posta gönderdim, eğer bunu çözmek istiyorsan kardeşim, ver bugün verdiğin maaşın on mislini, ama “Devlet kurumunda çalışan hekim, özel muayenehane açamaz, diye de yasa getir”, diye. Açan olursa diplomasını iptal edersin. Şimdi doktorların ayaklandığını görür gibi oluyorum hayalimde. Doğru, hiç kolay değil bu dediğim. İyi de, doktorların durumu hiç kolay değil de, hastaların durumu çok mu kolay zannediliyor?

Bugün Devletin herhangi bir kurumunda memur olarak çalışan biri, başka bir yerde çalışabilir mi? Diyelim buna yasayla izin verdiniz; bu durumda şunu düşünün, bir yerde 8 saat görev yapan ve görevini iyi yapan bir memur, daha kaç saat verimli çalışabilir? Demek birinden birinde, bu verimi feda etmek zorunda. Hangisinde feda edildiğini de okuyucular düşünsün artık.

Madem sağlık sistemini düzeltmek istiyorsunuz; o zaman bu işin kökünden başlarsınız. Böyle derme çatma düzeltmelerle yaptığınız, temeli olmayan binanın üzerine kat çıkmaya benzer. Yapılan da bu oldu zaten!

Aile hekimliği niçin yaygınlaştırılmıyor? Birileri bunun cevabını vermeli. Aile hekimliğini yaygınlaştırdığınız yerlerde, doktor hastasını daha iyi tanıyor. Hele bir de buralardaki hekimlere online bağlantılı bilgisayar sağlarsanız, aile hekiminin o hastaya dair girdiği veriler, hastanın gideceği herhangi bir sağlık kuruluşunda da bir “tık”la anında belirir. Tabii ki, şu vatandaşlık numarasını yürürlüğe sokmak kaydıyla! Bundan daha güzel bir altyapı düşünebiliyor musunuz sağlık alanında? Ayrıca, hastayı aile hekimi hastaneye sevk ettiği zaman, başı ağrıyan, dişi ağrıyan hastane kapılarında kalabalık etmez. Bugün görünen yoğunluk da oluşmaz hastanelerde. Hasta niçin kendi başına hastaneye gitmek zorunda bırakılıyor? Nasıl olur da, aile hekiminin sevk etmediği bir hasta, herhangi bir Devlet Hastanesinde kabul görür? Hasta kendi başına hangi birimin doktoruna görüneceğini bilecek kadar tıp eğitimini nerede aldı?

SSK emeklisi olarak gittiğim Çekirge Devlet Hastanesi’nde Genel Cerrahiden randevu alacağım gün, Kulak-Burun-Boğaz doktorundan da randevu istediğimde, işittiklerime inanamadım. Bendeniz SSKlı olduğum için, bir günde iki doktordan randevu talebim olamazmış, sistem ikinci girişi kabul etmiyormuş. İyi de efendim, zaten SSK Hastaneleri, mevcut SSKlılar için yeterli olmadığından açmadık mı bütün hastaneleri bütün çalışanlara ve emeklilere? Madem bir SSklı bir günde bir doktora randevu alabiliyor, ama Bağ-Kur veya Emekli Sandığına bağlı olan birden fazla doktor için randevu alabiliyor ve bir SSKlıdan fazla haklara sahip, o zaman niye birleştirildi ki bu hastaneler? Bunu sormazlar mı adama?

Sorunu çözmenin yolları var! Niçin ısrarla oyalama taktikleri uygulanmakta?

Ben T.C. vatandaşı olarak, aile hekimliğinin işlerlik kazanmasını istiyorum. Mevcut Sağlık Ocakları’nda bir diş hekimi, bir kulak-burun-boğaz hekimi ve en az iki pratisyen hekim istiyorum. Bunlar bir Sağlık Ocağı’nda hekimlik alanında “olmazsa olmazlar”. Bu hekimlerin bir ünitede bulunması durumunda biliyorum ki, hastane önündeki kuyruklarda ben ve benim gibi nice vatandaş olmayacak. Bu hekimlerden herhangi biri beni hastaneye sevki etmedikçe, hastaneye gitmemeliyim. Bir hekim kararı olmadan, hastanelerde kuru kalabalıklardan biri olmamalıyım.

Hekimlerim çalıştığı kurumun dışında bir yerlerde çalışmak zorunda bırakılmamalı. Hastalarım da kendi isteği dışında özel hekim muayenehanesine gitmek zorunda bırakılmamalı. Kimseyi zan altında bırakmak değil amacım. Ama buyurun düşünün bakalım, eğer bir hekim Devlet memuru olarak çalışıyor ve ayrıca kendi muayenehanesi de varsa, bu hekimin hastalarını kendi muayenehanesine yönlendirmeyeceğinin garantisi nedir? Onun için,
ciddi olan hükümetler bu kangreni çözmekle yükümlüdürler!

Birsen Şahin
17/02/2006

Seninle gurur duyuyorum

kalbim seninle

Edith Piaf - La Vie En Rose
by bigproblem11