“Sular yükselince, balıklar karıncaları yer... Sular çekilince de karıncalar balıkları yer... Kimse bugünkü üstünlüğüne ve gücüne güvenmesin.. Çünkü kimin kimi yiyeceğine "suyun akışı" karar verir... Afrika atasozu

Pazartesi, Mayıs 05, 2008

Onur Öymen'in Türban-faşizm Röportajının Tam Çevirisi

Çeviri Birsen Şahin
Müslüman başörtülüler faşist mi?
Müslüman başörütü faşizm sembolü mü?
Soru, NAToda görevli Türk siyasetçi Onur Öymen ile yapılan görüşmede gündeme geldi. Türkiye'de lider partilerden biri konumdaki CHP üyesi Öymen, AKP'nin önlenemeyen yükselişi üzerine yapılan görüşmede konuya değinerek, Türkiye'deki başörtüsünün 2. Dünya Savaşı'ndaki Alman ve İtalyan faşizmine işaret etti. Bu mukayese beni vurunca(allak bullak edince), Öymen'e tam olarak ne demek istediğini sordum. "Sadece eşarp değil, politik alanda kullanılacak herhangi bir uniform(tektiplilik) veya dini inanışa dayalı herhangi bir şey siyasi algılamada buna yolaçar", dedi Öymen. "Örneğin, Hitler zamanını ele aldığınızda, taraftarları siyah gömlek giyerdi, Nazi ideolojisine yolaçan. İtalya'da Mussolini taraftarları kahverengi gömlek giyerdi. Dolayısıyla, sadece otoriter sistemlerde böyle şeyler yaşarsınız, demokrasilerde değil. "
Türkiye'nin politik sorunları üzerine yazdığımda, Öymen'in dikkat çektiği hususları işaret ettiğimde Türkiye'deki basın olayı manşetlere taşıdı. Şimdi Öymen söylediklerini inkar ediyor ve bir düzeltme yapmaya çalışıyor. Teyp bandı iyi ki elimde .... Aşağıda kendisiyle Ankara'da CHP Merkezsinde İngilizce olarak yaptığım görüşmenin tam metnini bulabilirsiniz.
Kendiniz karar verin.
Soru :Amerika'da herhangi bir yerde başörtülü kadınların dini görüşlerinden ötürü Üniversiteye girişi engellenmiş olsaydı buna karşı çıkılırdı.
Cevap:Tabii ki, çünkü sizde islami bir tehlike sözkonusu değil. Böyle bir uygulamanız yok. Eğer hintli öğrenciler kendi geleneksel giysilerini Üniversitelere girilte kullanmış olsa, bunu bir tehlike olarak addetmezdik. Ama, Türkiye'de bir dini sembol olarak kullanırsanız, bu farklıdır. Örneğin, neden Nazi giysileri, üniformaları Almanya'da yasaklanmıştır? Almanya demokrasi değil mi? Bu tür üniformaları neden yasaklıyorsunuz? Çünkü bu nazizmi canlandırma yoludur. Farkı görüyorsunuz.
Soru: Yani, başörtüsünü Nazi ile eşleştiriryorsunuz...
Cevap: Tabii ki, evet. Sadece başörtüsü değil, dini inanca veya siyasete dayalı herhangi birşey, dinsel veya ulusal bir sembol manasındadır. Örneğin Hitler, Hitler taraftarları siyah gömlek giyer ve kendilerine "siyahgömlekliler" derdi. Yani, bir Nazi sembolüydü. Mussolini zamanında, taraftarları kahverengi gömlek giyerdi, bu giyenler Mussolini taraftarıydı. Böylece, sadece otoriter sistemlerde böyle şeyler vardır. Demokrasilerde yoktur. Batı toplumlarında bir politik felsefeyi veya dini inancı insanların giyim kuşamlarına bakarak belirlemezsiniz. Türkiy'de bunu yapmay açalışıyorlar. Bunu öyle bir yapıyorlar ki, mesele sadece baş örtmek değil, belirli bir partiye ait bir örtünme biçimi şeklinde tezahür ediyor. Anadolu kadınının örtünme biçimi değildir bu. Hiç ilgisi yok bununla, tamamen ilgisiz, bu 20-30 yıllık bir örtünme biçimi. Başını bu biçimde bağlayan bir kişi bile yoktu. Yani, iktidar partisinin bir sembolüdür, veya doğruyu söylersek, bir dini inanç sembolüdür. Ve, Lübnan'dan ithal edilmiş bir biçimdir. Asıl Lübnan'da kullanılmış ve sonra Türkiye tarafından ithal edilmiş bir tarzdır. Başbakan kendisi de söyledi, bir sembol dahi olsa, ne olur. Yani, bir sembol olduğunu kabul ediyor.
Soru: Fakat, milyarlarca insanın dinine dayandığına göre, nasıl olur da siyah veya kara gömleklilerle irtibatlandırmaya....
Cevap: Tabii egzajere edildiğini düşünebilirsiniz. Olabilir. Muhtemeldir. Fakat başlangıçta, Hitler bir siyasi parti olarak seçilmişti. % 44 İle seçimlerin galibi oldu, Nazi olmayanların oyunu da aldı. Fakat, ülkeyi otoriter bir sisteme, totaliter bir sisteme dönüştürdü ve sonuç milyoınlarca insanın mahvına kadar gitti. Bizim iktidar partimizi bugün Hitler'le muhayese edemem. Tabii ki olmaz. Fakat, sorun, iktidar partisisin her daim demokratik olup, olamayacağı. Fark da burada zaten. Hitler bunu politik veya ulusal bir ideolojiyle yaptı. Şimdi, bizim ülkemizde, bunu islami bir arkaplan için denemekteler. Gazetelerimize iyi bakın, bakanların bir tek hafta bile dinden bahsetmedikleri bir olay bulamazsınız.
at:http://media.mcclatchydc.com/smedia/2008/04/22/15/Oymen-interview-headscarfs.source.prod(underscore)affiliate.91.mp3Dion Nissenbaum covers the Middle East for McClatchy Newspapers. E-mail him at
dnissenbaum@mcclatchydc.com.© 2008, McClatchy-Tribune News Service
Çeviri bendenize aittir
Birsen şahin

Etiketler:

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Seninle gurur duyuyorum

kalbim seninle

Edith Piaf - La Vie En Rose
by bigproblem11