“Sular yükselince, balıklar karıncaları yer... Sular çekilince de karıncalar balıkları yer... Kimse bugünkü üstünlüğüne ve gücüne güvenmesin.. Çünkü kimin kimi yiyeceğine "suyun akışı" karar verir... Afrika atasozu

Cuma, Aralık 08, 2006

What is Habitat?/Habitat Nedir?



Habitat is a place where species get what they need to survive: food, water, cover, and a place to raise young. In other words, a habitat is a plant or animal's home. For people, habitat might stretch from their home (where they have water, cover and a place to raise young), to the supermarket (where they buy food). All the places people go to get what they need to survive can be considered part of their habitat.
Different living things have different needs for food, water and cover, so each kind of animal or plant has a specific kind of habitat.
For example, some sea stars live in rocky tidal pools along the Pacific coast. The rocky tidal zone forms the main part of the sea star's habitat (sea star larvae float through coastal waters, which is also considered part of the animal's habitat).
A moose, on the other hand, has very different needs from a sea star and lives in a very different kind of habitat — like the evergreen forests of Alaska, among other places.


Habitat, türlerin yaşamlarını sürdürmesi için gerekenlerin bulunduğu ortamdır: yiyecek, su, barınma, üreme. Diğer bir deyişle Habitat, bir bölge veya hayvanlar alemi(evi). İnsanlar için ise evlerinden uzama(su, barınak ve üreme bölgeleri), alış-veriş merkezleri(gıda temin edebilecekleri). İnsanların yaşamaları için gerekeni temin edebilecekleri yerler de insanlık için habitat bölgeleridir.

Örneğin, bazı denizyıldızları Pasifik Okyanusu boyunca kayalık gel-git havzalarında yaşarlar. Bu durumda bu gel-git havzası denizyıldızı için bir habitat bölgesidir(denizyıldızı larvaları kıyı sularda bırakıldıklarından haynansal habitat bölgeleri kapsamında değerlendirilir).

Diğer taraftan bir geyik, denizyıldızından çok başka özellikler gösteren bölgede yaşayabileceğinden, daha farklı bir habitat bölgesinde yaşamaktadır-Alaska'nın yeşiliklerle dolu ormanları gibi benzerî yerlerde.

Çeviri(translation) Birsen Şahin



Kaynak : http://happeninhabitats.pwnet.org/what_is_habitat/index.php

1 Comments:

Anonymous Adsız said...

BEN BU SİTEYİ ÇOK BEĞENDİM ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM HERKESİN ADINA BU ARADA ARADIĞIMI DA KOLAYLIKLA BULDUM.

Ekim 21, 2007 6:22 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home

Seninle gurur duyuyorum

kalbim seninle

Edith Piaf - La Vie En Rose
by bigproblem11